Photography

How to make the perfect flatlay

14 juli 2017
how to make the perfect flatlay

Vandaag deel ik mijn ultieme tips voor het maken van de perfecte flatlay. Ik zal alle behind the scenes geheimen met je delen, van props, licht, achtergronden en zelfs wat de beste instellingen zijn voor je camera of telefoon. Zo maak  je de perfecte flatlay in een paar simpele stappen.

De achtergrond voor je flatlay

Je hoeft echt geen mooi bureau of tafel te hebben voor flatlays! Je kan ook gewoon een neppe versie maken, zo gebruik ik een groot stuk karton waar ik een groot stuk plakfolie met marmer print op heb geplakt. Plakfolie is niet duur en bijvoorbeeld verkrijgbaar bij doe-het-zelfwinkels. Ook kan je  mooi gekleurd papier gebruiken als achtergrond. De meeste bloggers kiezen voor wit en/of marmer. Beide een goede keuze omdat ze de aandacht niet wegnemen van het onderwerp dat je fotografeert.

Flatlay Props

Props zijn de dingen die je op de foto ziet. Dit kan van alles zijn. Zo kun je mandjes, kaarsen of notitieboekjes gebruiken en dat vul je aan met kleinere dingen zoals een lipstick, zonnebril of een parfumflesje. Props hoeven helemaal niet duur te zijn. Kijk eens op je heen, ik weet zeker dat je wel iets in huis hebt dat je kunt gebruiken.

Flatlay Lay Out

De lay out van je flatlay is niet gebonden aan regels. Dat maakt flatlays maken zo leuk! Maar het kan lastig zijn, want wat is mooi en wat niet? Door gewoon verschillende dingen te proberen kom je daar vanzelf achter. Kijk voor inspiratie bijvoorbeeld eens op Instagram of Pinterest. Je kan zo veel of zo weinig props voor je foto gebruiken als je zelf wil. Beetjes schuiven, wat weghalen of iets toevoegen leert je wat wel en niet werkt. Kijk ook naar de kleuren van de props. Past het bij elkaar? Wat voor kleurtoon krijgt je foto? Koel of juist meer geel?

how to make the perfect flatlayCamera en telefoon

Voor het maken van foto’s gebruik ik het liefst mijn Canon camera, maar ook met de camera op je telefoon kan je goede foto’s maken. Op de meeste smartphones kan je ook de belichting aanpassen. Het beste licht voor fotografie is natuurlijk licht, dus daglicht, maar let op dat de zon niet fel schijnt want dat werkt lastig. Een bewolkte dag is het beste. Ook kan je soft boxen gebruiken als het te donker is. Fotografeer het liefst op Manual als je met een spiegelreflex fotografeert, dan kan je zelf de instellingen aanpassen aan de situatie.

Nabewerken

Het editen van foto’s vind ik één van de leukste dingen. Nu denk je misschien ‘help ik weet niks van Photoshop!’. Geen paniek. Ook zonder Photoshop kun je je foto mooi bewerken. Zelf gebruik ik Lightroom (Adobe), een programma dat je vrij snel onder de knie hebt en super handig is want je kan instellingen kopiëren en plakken over de rest van de serie foto’s. Ook heb je de mogelijkheid om een gratis programma te gebruiken zoals Picmonkey of Canva. Hier kun je foto’s onder andere croppen, lichter en scherper maken.

Zo, nu kan je zelf aan de slag gaan. Wil je nog wat meer inspiratie, misschien is dit artikel wel wat voor jou! Als je vragen hebt, laat ze dan achter in de comments, ik help je graag! Is je flatlay klaar? Vergeet me dan niet te taggen op Instagram want ik zie natuurlijk graag hoe je deze tips hebt toegepast!

Heb jij nog een tip voor het maken van flatlays? Let us know in the comments!

Meer van dit soort tips? Volg mijn blog via Bloglovin’Facebook en Instagram. Of bewaar dit artikel op Pinterest:

 

 

You can follow me on social media!

No Comments

Leave a Reply

CommentLuv badge