Introvert Issues

Zo weet je of je hoogsensitief bent!

17 april 2016

Tijdens het lezen van het boek Stil: de kracht van introvert zijn in een wereld die niet ophoudt met kletsen (door Susan Cain) herkende ik niet alleen de introverte eigenschappen die werden beschreven. Susan Cain haalde ook een ander herkenbaar onderwerp aan: hoogsensitiviteit in combinatie met introversie. Daar wilde ik meer over weten. Wat is hoogsensitiviteit en hoe weet ik of ik het ben?

Wat is hoogsensitiviteit?

Als je aan hoogsensitiviteit denkt, denk je misschien ook aan introversie. Niet heel gek want zo’n 70 procent van alle hoogsensitieve mensen is introvert. Maar hoogsensitiviteit komt voort uit uit het zenuwstelsel en niet uit je persoonlijkheid, het is ook niet iets wat alleen bij introversie past, ook extraverten kunnen hooggevoelig zijn.

Hoogsensitiviteit wordt veroorzaakt door een hypersensitief zenuwstelsel, waardoor je alles intenser ervaart. De amygdala, die ook wel het emotionele brein wordt genoemd, doet dienst als emotioneel schakelbord van de hersenen. Bij hoogsensitieve mensen komen veel meer prikkels binnen dan bij mensen die niet hoogsensitief zijn. Doordat er zoveel prikkels binnenkomen worden alle emoties veel intenser, sterker en blijven ze langer hangen. Wat anderen normaal vinden zoals mensenmassa’s of harde muziek, kan voor iemand die hoogsensitief is al snel te veel zijn; zij raken dan overprikkeld door letterlijk een teveel aan prikkels.

Hoogsensitieve mensen verwerken informatie over hun omgeving ongewoon diepgaand. Dat kan zowel om fysieke informatie gaan, zoals een geur of licht, als om emotionele informatie, zoals gevoel. Hoogsensitieve mensen merken vaak nuances op die anderen over het hoofd zien, zoals een stemmingswisseling van iemand anders of zelfs een lichtpeertje dat iets te fel schijnt. Ook schijnt het zo te zijn dat hoogsensitieve mensen vaak beter naar hun intuïtie luisteren.

Zo weet je of je hoogsensitief bent!

Maar hoe weet je nu of je hoogsensitief bent? Ik deed dit testje. Er kwam uit dat ik waarschijnlijk hoogsensitief ben en dat ik gevoeliger ben voor nuance verschillen dan de meeste andere mensen. Ik geloof dat dat wel aardig klopt. Ik ben bijvoorbeeld best wel gevoelig voor fel licht en hard geluid, maar kan wel weer goed tegen koffie.

Als je meer wilt weten over hoogsensitiviteit kun je dit filmpje hieronder eens bekijken. Hierin legt onderzoekpsycholoog Dr. Elaine Aron uit wat hoogsensitiviteit is. Zij is de grondlegster van het begrip ‘Highly sensitive person’.

Ben jij hoogsensitief? Hoe ervaar je dat?

signature

Bron: bovenstaand filmpje en ‘Stil’ van Susan Cain.

 

 

You can follow me on social media!

No Comments

Leave a Reply

CommentLuv badge