Introvert Issues

Zijn introverten altijd onzeker?

1 mei 2016
introvert-onzekerheid

Is introvert zijn hetzelfde als onzeker zijn? Vaak wordt gedacht dat introverte mensen automatisch ook onzeker zijn, maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Het antwoord is dus nee; niet elke introvert is onzeker en niet elke extravert is zelfverzekerd. Maar introverten vinden het toch lastig om te praten en hun ideeën naar buiten te brengen? Dan zijn ze toch gewoon onzeker?

Kat uit de boom kijken

Onzeker zijn heeft niets te maken met introvert of extravert zijn. Het is niet zo dat introvert zijn automatisch betekent dat je ook onzeker bent. Zelfvertrouwen heeft grotendeels te maken met je ervaringen en je natuurlijke manier van reageren en hoe je omgeving dit als normaal ziet. In de westerse wereld is extravert gedrag de norm, introverten voelen of weten dat en dat kan ze onzeker maken.

Laat ik mezelf als voorbeeld nemen. Ik zie mezelf niet als onzeker persoon, maar ik kijk in nieuwe situaties wel eerst even de kat uit de boom. Voor introverten is dat normaal want dat hebben ze ook nodig. Zoals je hier al kon lezen zijn introverten gevoeliger voor prikkels en hebben ze iets meer tijd nodig.

De extraverte norm

Helaas zijn er weinig plekken waar introvert als normaal gedrag wordt gezien en waar mensen weten dat als je er aan toe bent je gedachten met ze zult delen. Dat geeft je zelfvertrouwen want de rest weet dat jouw bijdrage van niveau zal zijn. Vooral op scholen en op de werkvloer is niet het introverte maar het extraverte gedrag de norm. Dat is naar mijn mening ontzettend jammer want voor extraverten is het veel makkelijker om snel te reageren. Zij denken terwijl ze praten, voor hen is het dus ook belangrijk om aan het woord te zijn omdat dat hen helpt hun gedachten en ideeën verder te ontwikkelen. Het kat uit de boom kijken wordt niet begrepen noch gewaardeerd.

Het extraverte gedrag is de norm waardoor anderen jouw introverte gedrag als negatief gaan zien. Ze kijken naar je en beoordelen je alsof je ook extravert bent. Dat is jammer want ook jij als introvert kan goede ideeën hebben en betrokken zijn! Daarom moet je als introvert niet denken dat het aan jou ligt. Natuurlijk voldoe jij ook! Het is logisch dat je onzeker wordt als mensen jouw bijdrage of ideeën niet zien of begrijpen. Andersom werkt het ook op dezelfde manier; in een introverte cultuur zijn extraverten meer onzeker.

Dus…

Introvert zijn en onzeker zijn is dus niet hetzelfde. Het ligt vaak aan de omgeving en de norm die de introvert onzeker maken. Als je dat weet als introvert ben je al een grote stap verder.

Meer lezen over introversie? Kijk dan eens hier.

Wil je beter om kunnen gaan met jouw introverte karakter? Deze site heeft mij veel nieuwe inzichten gegeven!

Ben jij introvert of extravert? Wat maakt jou onzeker?

signature

You can follow me on social media!

2 Comments

 • Reply Monique | WritingMonique 22 mei 2016 at 10:04

  Heel herkenbaar, en heel mooi geschreven! :)

  • Reply Nienke 22 mei 2016 at 10:36

   Dankjewel Monique! :)

  Leave a Reply

  CommentLuv badge