Happiness Productivity

Perfectionisme? 4 tips om het los te laten

15 april 2017
perfectionisme-los-laten-tips-nienkejolien.com

Dat ideaal beeld in je hoofd? Daar moet je van af. We leven in een maatschappij waar het zo makkelijk is geworden om jezelf met alles en iedereen te vergelijken. Iedereen wil succes, nog meer dan de ander. Bang om niet goed genoeg te zijn. Onzin natuurlijk want natuurlijk ben jij goed genoeg! Perfectionisme geeft zoveel druk, wat niet fijn is. Perfectionisme houd je alleen maar tegen om dingen te doen en als je iets wel doet zal het er voor zorgen dat je niet tevreden bent over het resultaat. En is dat nodig? Nee, perfectionisme moet je loslaten. Hoe? Nou zo…

Opstaan en weer doorgaan

Elk mens maakt fouten. Dus het is helemaal niet erg dat jij dat ook doet! Laat fouten toe want daar leer je van. Het is goed om jezelf te ontwikkelen en een fout maken is niet iets om je voor te schamen. Je moet altijd maar zo denken, doe het er nog toe over vijf jaar? Nee? Besteed er dan niet meer dan vijf minuten aan, ga dus niet de hele dag in een hoekje zitten huilen omdat je een fout hebt gemaakt. Opstaan en weer doorgaan.

Haalbaarheid…

Waarschijnlijk wil je alles tegelijk en alles mega goed doen. Wees realistisch. Wat wil je echt? Is dat haalbaar? Verwacht je niet teveel van jezelf? Bedenk goed voor jezelf wat haalbaar is binnen een bepaalde tijd.

… deadlines en structuur

Om door te gaan op het vorige punt: kijken naar wat haalbaar is binnen een bepaalde tijd is erg belangrijk. Doe dit door deadlines te stellen. Perfectionisme hangt ook vaak samen met uitstelgedrag. Deadlines zorgen ervoor dat je niet eindeloos dingen verschuift en dat wat je doet nooit klaar is. Zo krijg je ook geen vervelend gevoel en gedachten dat je waardeloos bent of iets dergelijks. Zorg voor wat structuur met realistische deadlines.

Waardeloos? Jij? Echt niet!

Ik noemde het al, we leven in een maatschappij waar jezelf met een ander vergelijken heel normaal is. Dat is jammer want iedereen is anders dus vergelijken heeft weinig zin. Stop daar dan ook mee, het is zo stom en je krijgt er heus geen beter gevoel door. De perfectionist in jou wordt er misschien zelfs kritischer door en eigenlijk doe je jezelf tekort. Accepteer jezelf en hoe jij dingen doet in plaats van te kijken naar een ander. Dat kost energie die je beter in jezelf en positiviteit kunt steken. Jij bent net zo goed als ieder ander en niemand is perfect. Zie het als je mantra, schrijf het op en zeg het elke dag tegen jezelf totdat je het gelooft.

Ben jij perfectionistisch?

Meer van dit soort tips? Volg mijn blog via Bloglovin’, Facebook en Instagram. Of bewaar dit artikel op Pinterest:

perfectionisme-los-laten-tips-nienkejolien.com

You can follow me on social media!

No Comments

Leave a Reply

CommentLuv badge