Introvert Issues

Zijn introverten intelligenter dan extraverten?

20 maart 2016

Zijn introverten intelligenter dan extraverten? Een niet alleen ingewikkelde vraag, maar ook gevoelig. Introversie wordt vaak als iets negatiefs gezien. Als ik erover spreek met iemand (vaak een extravert) en probeer uit te leggen hoe introverte mensen denken en doen, wordt meestal gedacht dat het een of andere ziekte is.

Mensen please! Lees alsjeblieft het boek van Susan Cain! (Die vind je trouwens hier).

Maar goed, dat extraverten en introverten van elkaar verschillen is duidelijk. Alleen wie is er nu intelligenter?

Het introverte brein vs. het extraverte brein

Het introverte en extraverte brein hebben beide verschillende niveaus wat betreft activatie. Bij extraverten is dit lager dan bij introverten. Extraverten hebben meer prikkels nodig en zijn daarom bijvoorbeeld vaak wat socialer en meer aangetrokken tot risicovollere activiteiten. Introverten hebben minder stimulatie nodig en voelen zich daarom prettiger bij rustigere activiteiten.

Introverten denken meer

Uit onderzoek* bleek dat introverten een grotere, dikkere grijze stof in hun prefrontale cortex hebben. Dat gedeelte van het brein heeft te maken met abstract denken en beslissingen maken. Logisch dus dat introverten eerst denken en dan doen.

Maar soms gaan de gedachten van de introvert met hen op de loop en zitten ze helemaal in hun eigen wereldje. Er is een dun lijntje tussen een gek en een genie. De introvert die te veel nadenkt staat heel gevaarlijk op dat dunne lijntje.

Maar betekent dat dan dat introverten intelligenter zijn dan extraverten?

Introverten zijn thuis in hun eigen gedachten en leven vaak in hun hoofd. Als ze dat niet gek maakt, voelen ze zich er op hun gemak. Door de manier van doen en denken lijkt het alsof introverten intelligenter zijn dan extraverten, maar dat betekent natuurlijk niet dat dat ook echt zo is. Er is (voor zover ik kon vinden) geen wetenschappelijk bewijs dat die grotere, dikkere grijze stof in de prefrontale cortex introverten slimmer maakt.

Veel denken maakt je nog niet per se intelligenter, toch?

Ik ken genoeg extraverte mensen die echt veel intelligenter zijn dan dat ik ben, en niet omdat ze gewoon meer praten en daardoor slimmer overkomen. Dat soort mensen bestaan ook natuurlijk. Ik geloof niet dat introverten nu zo veel intelligenter zijn dan extraverten, we verschillen alleen van elkaar en hebben onze eigen manier om onze intelligentie te uiten. Veel denken maakt je nog niet per se intelligenter, toch? Maar het blijft een leuk onderwerp om over na te denken.

Wat denk jij? Is de introvert intelligenter dan de extravert? Waarom wel/niet?

signature

* 2013. Buckner, R., Harvard University.

Dit artikel bevat affiliate links.

You can follow me on social media!

1 Comment

  • Reply Lena 7 november 2016 at 06:47

    Meer grijze stof en meer nadenken… Het lijkt er daarom op dat introverte mensen wel degelijk intelligenter zijn.

  • Leave a Reply

    CommentLuv badge