Introvert Issues

8 onwaarheden over introversie

17 januari 2016

Het natuurlijke gedrag van introverten wordt vaak gezien als iets negatiefs, dat komt omdat we leven in een wereld waar extravert gedrag als de norm wordt gezien. Omdat het verschil tussen de twee persoonlijkheidstypen vaak wat onduidelijk is, ontstaan er nog wel eens wat misverstanden. Vandaag dus 8 dingen over introverten die eigenlijk helemaal niet waar zijn…

Introvert zijn is hetzelfde als verlegen zijn

Zoals ik hier al schreef is verlegenheid niet hetzelfde als introvert zijn, verlegen mensen hebben een gebrek aan zelfvertrouwen in sociale situaties. Je bent heel bewust van jezelf en durft niets te zeggen. Maar bij introverten hoeft dat niet zo te zijn, vaak hebben ze echt wel zelfvertrouwen. En vergeet niet dat ook een extravert wel eens verlegen kan zijn door een gebrek aan zelfvertrouwen.

Introverten zijn saai

We zijn alles behalve saai! Je moet een introvert alleen wat beter leren kennen, het zijn vaak verrassend diepe denkers met originele en creatieve ideeën. De bestempeling ‘saai’ komt doordat introverten waarde hechten aan diepgang in plaats van aan de hoeveelheid contact met anderen. Extraverten hebben juist veel contact met anderen nodig, want daar krijgen ze energie van. Introverten beleven alles veel intenser en die diepgang, in bijvoorbeeld gesprekken of relaties, geeft hen het idee dat ze leven. Introverten houden van leren, het zoeken naar de essentie, nieuwe verbanden te zien en te reflecteren op ervaringen. Voor ons is dat helemaal niet zwaar, we krijgen er zelfs energie door!

Je kunt veranderen, als je maar wil

Nee, introverten kunnen niet ‘even’ veranderen naar extravert. Elk type heeft wel wat van het andere type in zich zoals Susan Cain in haar boek schrijft. Het is dus niet zwart of wit om het zo maar even te zeggen. Maar ook al zou een introvert willen veranderen naar extravert (of andersom), het kan niet want je bent zo geboren. Als introvert krijg je energie van op jezelf zijn. Toch is het mogelijk om jezelf als het ware op te rekken naar een bepaalde grens, dat klinkt misschien wat vaag, maar op deze manier kun je je tijdelijk meer extravert gedragen. Dat kost veel energie en op gegeven moment zul je jezelf dus weer moeten ‘opladen’. Het verschil tussen introvert zijn en extravert zijn, heeft te maken met waar jij je energie vandaan haalt. En dat kun je niet veranderen.

Introverten zijn niet sociaal

Introverten zijn vaak in gedachten en zitten in hun hoofd, want daar is het druk. Daardoor zijn ze soms wat afwezig. Van dat nadenken krijgen we energie. We verplaatsen ons vaak in een ander en proberen onze ervaring vanuit zijn of haar perspectief te bekijken. Eigenlijk zijn we dus heel betrokken en nieuwsgierig naar de ander en kunnen we ons vaak goed inleven in anderen. Niks asociaal dus! ;)

Introverten houden niet van aandacht

We staan liever niet in het middelpunt van de belangstelling inderdaad, want dan klappen we vaak dicht en dat vinden introverten heel vervelend. Als het echt nodig is om alle aandacht te krijgen (zoals op je werk), willen introverten wel leren om in het middelpunt van de belangstelling te staan. Maar dat kost energie, dus het achteraf kunnen ‘opladen’ is erg belangrijk.

Introverten kunnen geen feestjes bouwen

Nee, naar feestjes gaan is niet onze favoriete bezigheid. Grote groepen mensen vinden we niet prettig en op een feestje is het iets lastiger om een één-op-één gesprek te voeren, iets waar we wel plezier uit halen. Gesprekken in Een gesprek in een groep kost introverten energie. Tenzij we de mensen goed kennen en weten dat we onszelf kunnen zijn. Introverten zijn niet zo goed in ‘small talk’. Gesprekken over koetjes en kalfjes zijn niet aan ons besteed. Dat kost veel energie en we gaan dit dan ook liever uit de weg.

Introverten zijn niet competent en houden niet van praten

Introverten denken eerst na voor dat ze iets zeggen. Extraverten krijgen juist nieuwe ideeën tijdens het praten. Dat introverten niet snel hun mening laten horen, wil niet zeggen dat ze geen mening hebben want die hebben ze wel. Doordat introverten eerst nadenken, is hun mening vaak ook nog eens goed doordacht en kunnen ze hun mening goed onderbouwen. Het probleem is dat als introverten zich niet ‘veilig’ genoeg voelen (dus bijvoorbeeld in een groep extraverten) ze hun mening niet snel naar voren zullen brengen. Als ze daar de rust en ruimte voor krijgen zullen ze zich wel veilig voelen. Daarnaast hebben we vaak even tijd nodig voor we reageren op wat anderen zeggen want we moeten eerst even verwerken wat we hebben gehoord. Extraverten zien dit vaak alsof we niet willen praten of dingen achter houden, maar dat is dus onzin. We praten graag, zeker als we enthousiast zijn, dan weten we niet van ophouden!

Introverten houden niet van samenwerken

Daar houden we juist wel van! We zien de waarde van samenwerken juist. Maar vaak, iets wat ik bijvoorbeeld zelf ook ondervond tijdens mijn studie, is dat de manier waarop samenwerkingsprojecten zijn vormgegeven beter past bij extraverte mensen en dus niet bij mij als introvert. Zoals ik hierboven al zei, denken extraverten door te praten en komen ze daardoor op nieuwe ideeën. Daarnaast krijgen ze energie van alles meteen overleggen. Maar introverten praten pas als ze nagedacht hebben. Voor het verzamelen van informatie tijdens het overleg krijgen we genoeg tijd, maar voor het verwerken ervan en dus het ontwikkelen van ideeën vaak niet (wat komt door de vormgeving van samenwerkingsprojecten en de extravert die altijd maar wil overleggen). Introverten vinden dit niet prettig en extraverten denken daarom dat we niet van samenwerken houden.

Wat vind jij van deze 8 misverstanden over introversie?

Meer lezen?

Bronnen: Stil van Susan Cain en de website van Marloes Bouwmeester over de Succesvolle Introvert.

You can follow me on social media!

No Comments

Leave a Reply

CommentLuv badge